tiistai 29. joulukuuta 2015

Vuoden 2016 suunnitelmat ja tavoitteet

Verotus muuttuu mielenkiintoiseksi vuodesta 2016 alkaen. Tähän mennessä luovutustappioita ei ole voinut vähentää osinkoverotuksessa, mutta tämä sääntö muuttuu 2016 alkaen. Siispä 2016 syntyneillä luovutustappiolla verovähennysoikeus on.

Omalla kohdallani tämä tieto ei olisi voinut tulla parempaan aikaan. Opintotukioikeuteni on päättynyt ja viimeisen tuen olen saanut joulukuussa 2015. Tämä mahdollistaa sen, ettei minun enää tarvitse pelätä osakkeiden myymistä opintotuen menettämisen vuoksi. Samaan aikaan oma pankkini tarjoaa maaliskuulle asti ilmaiset kaupankäyntikulut. Aion realisoida ainakin Alma Mediasta syntyneet tappiot, joita minulla on lähes 700 euron arvosta. Lisäksi Fortum on tappiolla yli 500 euroa. Voisin siis realisoida noin 1200 euron edestä tappioita ilman myyntikuluja. Fortumit aion kyllä ostaa heti takaisin. Osinkoja saan bruttona arviolta 500-600 euroa, joista minun ei siis tarvitsisi maksaa lainkaan veroja. Lisäksi seuraavan viiden vuoden aikana voin hyödyntää nyt syntyvät luovutustappiot verotuksessa.

Olen saanut kuukausipalkallisen oman alani lopputyöpaikan yhdeksäksi kuukaudeksi. Palkka on tiedossa ja nettopalkastakin jää varmasti säästöön useita satoja euroja kuukausittain. Siispä käytännössä vuoden 2016 säästöt sijoituksia varten ovat varmistettu.

Vuoden 2016 suunnitelma on siis säästää 200€/kk ja kevään osingot sijoituksia varten. Tämä onnistuu varmasti. Myös syyskuussa tehty Elisan vähennys noin 1000€ odottaa uudelleensijoitusta. Aion lisätä Seligsonin rahastoja koko vuoden. Oma sijoitusstrategiani, joka koostuu value averagingin ja liukuvien keskiarvojen yhdistelmästä, määrittää kuinka paljon todellisuudessa sijoitan ja mihin rahastoihin. Tällä hetkellä signaalit puoltavat kovasti myymistä jokaisen rahaston kohdalla. Tämä johtuu siitä, että viimeisten vuosien aikana on noustu paljon, mutta viime kuukausina nousu on tasoittunut ja korjausliikettäkin on ollut. Ongelma on se, ettei vielä tiedetä onko kyse pitkäaikaisen nousun päättymisestä vai tilapäisestä korjausliikkeestä, jonka jälkeen nousu jatkuu. Jälkimmäisessä tapauksessa myyntisignaali olisi virheellinen.

Todennäköisesti vuodesta 2016 alkaen aloitan hieman aktiivisemman kaupankäynnin, ryhtymättä kuitenkaan päivätreidaajaksi.

-------------------------------------------------------

Tavoitteet vuodelle 2016:

1. Säästän kaikista tuloistani 3500 euroa laitettavaksi sijoituksiin seuraavien vuosien aikana. Tähän ei lasketa osinkotuloja eikä veronpalautuksia. Kaikkea säästettyä rahaa en toki välttämättä laita sijoituksiin vuonna 2016. Riippuu markkinatilanteista.

2. Vertailuindeksi olisi hyvä pystyä päihittämään myös vuonna 2016.

3. Tavoitteeni on ottaa rohkeampi asenne ostoihin ja myynteihin. Ei enää passiivista "ikiholdaamista", vaan rohkeampaa oman strategian noudattamista!

4. Mitään rahallisia tai prosentuaalisia tuottoprosentteja en aio tavoitella, mutta kumulatiivisen tuottoprosentin olisi hyvä pysyä korkealla, mielellään yli 8% tasolla.

5. Jatkaa aktiivista blogikirjoittelua entiseen malliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti