tiistai 23. helmikuuta 2016

Annualisoitu tuotto

Itselleni on tärkeää seurata salkkuni annualisoitua tuottoa. Sen perusteella voin arvioida salkkuni kehitystä ja tavoitteeseeni pääsyä pitkällä aikavälillä. Olen arvioinut saaneeni 6-8 % annualisoidun tuoton siinä vaiheessa, kun/jos salkkuni arvo on 500 000€. Tällä hetkellä olen noin 10,5 prosentissa, kun sijoittamista on takana lähes täsmälleen viisi vuotta.


Joudun laskemaan annualisoidun tuoton itse, sillä OP:n arvo-osuustilillä ei moista työkalua ole, ja Seligsonillakin jokaisen rahaston kohdalla erikseen. Haluan tietää koko salkun tuoton, en vain osaa siitä. Laskennassa joudun hieman approksimaan. Laskentaa helpottaakseni oletan, että jokainen tekemäni osto ja myynti on aina kvartaalin ensimmäisenä päivänä, vaikka todellisuudessa päivä on melkein aina jokin muu. Koska ostoja tulee enemmän kuin myyntejä, tämä menettely hieman pienentää laskennasta saatua prosenttia verrattuna todellisuuteen. Kirjaan ylös kvartaaleittain ostot ja myynnit sekä salkun todellisen arvon. Lopulta excel iteroi, kuinka monta prosenttia salkku olisi kvartaaleittain kasvanut nollasta nykyarvoonsa, ottaen huomioon kaikki ostot ja myynnit, jos kasvu olisi ollut prosenteissa täsmälleen sama jokaisena kvartaalina. Kvartaalittaisen tuoton muunnan sitten vuosituotoksi.


Silloin tällöin huomaan blogikirjoittajien laskevan keskimääräistä vuosituottoa laskemalla kaikkien vuosien tuotot yhteen ja jakamalla vuosien määrällä. Tämähän ei ole sama asia kuin annualisoitu tuotto, en toisaalta oleta että kukaan niin luulisikaan. Otetaan esimerkiksi kuvitteellisen salkun tuoton laskenta. Salkun sisältö on ollut muuttumaton viisi vuotta. Vuosien tuottoprosentit ovat olleet seuraavat: 1. +50%, 2. +30%, 3. -50%, 4. 0%, 5. +40%. Yhteensä salkku on siis kasvanut 1,5*1,3*0,5*1*1,4 = 1,365-kertaiseksi eli 36,5%. Keskimääräinen vuosituotto olisi 36,5%/5 = 7,3%. Annualisoitu tuotto on kuitenkin vain noin 6,42%, sillä kasvamalla tuon joka vuosi, salkku olisi viidennen vuoden jälkeen kasvanut 1,365-kertaiseksi: 1,0642^5 = 1,3649. Prosenttilaskuissa menee kieltämättä helposti sekaisin.


Eri lähteistä voi lukea, että osakkeista voi saada vuodessa 7-12 % tuoton. Martin Paasi on arvioinut osakemarkkinoiden inflaatiokorjatuksi annualisoiduksi tuotoksi 6,6% vuodessa. Tästä menisi sitten vielä kulut ja verot. Kulujen vaikutus pitkällä tähtäimellä on valtava. Ei ole ihan sama, ovatko kulut 0,5% vai 1,5%, sillä tuo yksikin prosentti vastaa rahassa valtavaa summaa. Otetaan esimerkkinä 30 vuoden aikajänne, sekä 6 ja 7 prosentin annualisoitu tuotto. Olkoon alussa sijoitettu summa 10 000 €. Lopussa sijoitusten arvo on 57 434 € tai 76 123 €... 6% tuotolla menisi lähes kuusi ylimääräistä vuotta saadakseen kiinni 7% aikaan saaman tuoton.


Jos tavoitteena on saavuttaa jokin tietty rahasumma, kuten minun tavoitteeni on, voi tuo yksikin prosentti siirtää tavoitetta monta vuotta eteenpäin. Tästä syystä minulle tärkeitä ovat jopa prosentin kymmenykset annualisoidussa tuotossa. Haluan säästää kuluissa ja etsiä pitkän aikavälin strategioita, joilla voisi saavuttaa edes hieman keskimääräistä paremman annualisoidun tuoton. Kuitenkin samalla haluan pitää riskin ja sijoittamisen vaatiman työmäärän kohtalaisen pienenä.


Rahalla voi ostaa aikaa. Aikaa tehdä mielekkäämpiä asioita elämässä kuin olla töissä niin paljon. Aika on rahaa, mutta rahan väliaikainenkin häviäminen voi aiheuttaa stressiä ja stressi taas vähentää aikaa, joka täällä pallolla tallataan. Hyvää viikonjatkoa kaikille, ja yritetään olla stressaamatta sijoituksista ja kaikesta muustakin!

4 kommenttia:

  1. Moi,
    Etkös pysty tässä sivulla näkemään jokaisen rahaston annualisoidun tuoton?
    http://www.seligson.fi/suomi/rahastot/FundValues_FI.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve, kyllähän tuosta annualisoidut tuotot näkee, ja ovat varmasti täsmälleen oikeat. OmaSalkusta näkee vielä tarkemmin, myös kaikki ostot huomioiden. Myyntejä ei sielläkään huomioida.

      Haluan kuitenkin tietää koko salkkuni kaikkien rahastojen ja yksittäisten osakesijoitusten yhteenlasketun annualisoidun tuoton, ja siksi joudun itse laskemaan.

      Poista
  2. Moi! Aika hyvän tuoton olet saanut tähän mennessä! Itse luulin, että keskimääräinen vuosituotto tarkoittaa nimenomaan annualisoitua tuottoa, annualisoituna sen ainakin itse olen aina ajatellut. No tulipahan opittua jotain uutta ja täytyy jatkossa käyttää tuota termiä keskituoton sijaan.

    Ajan "ostaminen" on kyllä mielestäni järkevin tapa käyttää rahaa. Monet sijoittamista harrastavat haaveilevat autoista ja tavaroista. Onhan nekin ihan kivoja vähän aikaa, mutta itse kyllä haaveilen myös vapaudesta toteuttaa itseään ja luopua vaikka omasta päivätyöstä unelmien ym. haaveiden toteuttamiseksi. Tämän merkityksen ehkä ymmärtää paremmin sitten kun on tullut oltua enemmän työelämässä ja on mahdollisesti omaa perhettäkin.

    Lisäsin muuten blogisi blogilistaani:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja kiitos kommentista.

      Annualisoitu tuotto on ollut yllättävänkin hyvä. Viisi vuotta on silti vielä aika lyhyt aika. Onhan tässä ollut monta nousuvuotta takana, ja nyt meneillään oleva laskumarkkina on vasta toinen kokemani 2011 loppukesän lisäksi. 2008 kaltainen romahdus saisi minunkin sijoitustuoton miinukselle.

      Itselläni on työura vasta aluillaan, enkä ole vielä ehtinyt kyllästymään. Eipä ole vielä lapsiakaan. Pyrin oppimaan itse tekemieni "virheideni" lisäksi muiden tekemistä virheistä. Tietääkseni kuolemaisillaan olevat miehet katuvat liikaa työntekoa, johon kuluneen ajan olisi voinut käyttää mm. lasten kanssa touhuamiseen. Liekö taustalla materialismi vai se ettei ollut edes mahdollisuutta vähentää työntekoa, tiedä häntä.

      Toki tällainen "tulevaisuudessa eläminen" on jonkin verran pois tässä hetkessä elämisestä, ja siinä minulla onkin hieman petrattavaa.

      Poista